Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

O Υπουργός των Ναυτικών



Σήμερα είναι 12 Οκτωβρίου. Οι πηγές λένε ότι είναι η μέρα της εξώσεως του Όθωνα. Το βασιλικό ζεύγος με τον ατμοδρόμωνα "Αμαλία" είχε επισκεφθεί τον Αργολικό, θα έφταναν στο Γύθειο και την Καλαμάτα, αλλά πριν από δύο εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκε το κίνημα του στρατού εναντίον του. Ο μέγας Δεληγιώργης έγραψε το ψήφισμα που άρχιζε με την ιστορικής σημασίας δήλωση: "Τα δεινά της πατρίδος έπαυσαν". Μια τεράστια διαδήλωση με επικεφαλής τους αρχηγούς του κινήματος υπό τους ήχους τυμπάνων έφτασαν στην πλατεία που μέχρι τη μέρα εκείνη είχε το όνομα του Όθωνα και εφεξής θα ονομάζεται Ομόνοια, από τον όρκο που έδωσαν τα πλήθη, έχοντας λίγο πριν θρυμματίσει τις μαρμάρινες πλάκες δρόμων και κτηρίων, τα τζάμια και τα φανάρια των πλατειών.

Το χρονικό διαβάζεται με ενδιαφέρον, είναι άλλωστε δικά μας πράγματα, που θάλεγε κι ο Καβάφης. Ο Όθων πληροφορείται στο πλοίο τι έχει συμβεί. Απ' ό,τι θυμάμαι είναι το 12ο κίνημα στη διάρκεια της βασιλείας του. Δεν δέχεται προτάσεις που του γίνονται και αποφασίζει, στη Σαλαμίνα, να μπεί μετά από διαβουλεύσεις στο αγγλικό πλοίο "Σκύλλα" και να κατευθυνθεί μέσω της Κέρκυρας στη Βενετία.

Δεν έχουν σπουδαία σημασία οι επέτειοι. Προέχει το προσκήνιο και οι "αφηγηματικές αρετές" των γεγονότων. Με αφορά, θέλω να πώ, το ενδιαφέρον που κινεί η εικόνα, οι πρωταγωνιστές και κομπάρσοι με τις αναγνωρίσιμες συμπεριφορές, η συλλογική ζωή που επαναλαμβάνεται αλλά με απρόβλεπτα σενάρια, το ανεξέλικτο και πάντα νέο παιχνίδι. Και για να είμαι ειλικρινής, να ποιο απόλυτα "σύγχρονο" περιστατικό με κέρδισε από τα γεγονότα της παλιάς ημέρας:

Ο υπουργός των Ναυτικών Καλλιφρονάς μπήκε στην "Αφρόεσσα" και κατευθύνθηκε προς τη Σαλαμίνα όπου βρίσκονταν οι βασιλείς. "Εις το κατάστρωμα εδημιουργήθη το αδιαχώρητον, ένας έξαλλος όχλος αγανακτισμένων εισώρμησε, δημιουργώντας κίνδυνον ανατροπής του πλοίου. Στις τρεις το απόγευμα πλησίασαν το "Αμαλία" (το είχε εγκαταλείψει ήδη ο Όθων). Οι συνοδοί του υπουργού το κατέκλυσαν. Το πλήθος δεν έπαψε να αποδοκιμάζει, να κραυγάζει και να υβρίζει. Ο υπουργός των Ναυτικών είχε πέσει ανάσκελα στο κατάστρωμα, είχε βγάλει τα τσαρούχια του και εμούτζωνε τον Όθωνα με τα χέρια και με τα πόδια".

12 Οκτωβρίου 1862.

Δεν υπάρχουν σχόλια: