Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Bαλκάνιος ταξιδιώτης















Πλατεία σιδηροδρομικού σταθμού στο Βελιγράδι


Πίνουμε καφε στον πεζόδρομο, σε ένα γνωστό φοιτητικό στέκι, ακριβώς απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Παρασκευή απόγευμα. Μας κάνουν εντύπωση οι πολλές και πολυπρόσωπες μπάντες μουσικών, με πνευστά που βρίσκονταν στην κεντρική είσοδο του σταθμού. Το σχολιάσαμε. Τι κάνουν εδώ όλοι αυτοί οι μουσικοί; Ένας ψηλός άντρας με φαρδύ μουστάκι, δίκοχο του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου στο κεφάλι και ένα μικρό σακίδιο, πλησία­σε μια από τις μπάντες. Κάτι είπαν μεταξύ τους και, μπροστά αυτός και πίσω η μπάντα, μπήκαν στην αίθουσα του σταθμού. Πληρώσαμε γρήγορα τους καφέδες και τρέξαμε στο σταθμό με την κάμερα. Στην αποβάθρα ο ψηλός με το μουστάκι και το δίκοχο χορεύει, η μπάντα παίζει χορευτικούς σκοπούς και μοιράζουν μπίρες στον κόσμο που κοιτάζει από γύρω. Είπαμε, καταπληκτική εικόνα και ετοιμαστήκαμε να το κινηματογραφήσουμε. Ο τύπος μας έγνεψε «όχι». Μας κέρασαν κι εμάς μπύρες. Το τρένο σφύριξε αναχώρηση. Έκανε νόημα. Η μπάντα σταμάτησε να παίζει, τους πλήρωσε, πλήρωσε και τις μπύρες. Ανέβηκε στο τρένο, εμφανίστηκε στο παράθυρο. Η μπάντα άρχισε να παίζει ένα τραγούδι αποχωρισμού. Αυτός χαιρετούσε, μέχρι που χάθηκε στη στροφή. Ρωτήσαμε πού πηγαίνει αυτός ο άνθρωπος και τι είναι όλα αυτά. Η απάντηση του επικεφαλής της μπάντας: «Πάει στο χωριό του για σαββατοκύριακο».


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΡΥΩΝΑΣ


To κείμενο αυτό του Απόστολου Κρυωνά περιέχεται στη σχολιογραφία του τελευταίου τεύχους του Δέντρου (νο 171-172)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

To τευχος το είδα. Υπάρχουν καλύτερα κείμενα, όμως φαίνεται ότι στα μπλογκ διαλέγουμε με βάση την έκταση.
Πώς έχω την εντύπωση ότι στο παρελθόν τα σχόλιά σας ήταν καυστικά και με κριτική διαθεση;. Είναι τα χρόνια που παρέρχονται, η καταξίωση του εντύπου που σιγά-σιγά παγιώθηκε ή συνειδητοποιεί κανείς πως σε τόπους σαν τον δικό μας δεν έχει νόημα και αντίκρισμα η κριτική και ο έλεγχος;.
Να σας συγχαρώ πάντως γιατί είστε το μόνο έντυπο που αρνείται να δημοσιεύσει τους ποιητικούς ποταμούς των συγχρόνων του. Οι επιλογές σας έχουν μέτρο.
φιλικά (διότι γνωριζόμαστε εμμέσως)
Γ.Χ.

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω τουλάχιστον να υπάρχει το βιογραφικό του κυρίου Απ. Κρυωνά στις σελίδες του Δέντρου.

Ε.Δ.Ασυνάρτητος