Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

"Ξαναδιαβάζουμε τον Καβάφη"

TO ΔΕΝΤΡΟ, ΝΟ 193-194, "Ξαναδιαβάζουμε τον Καβάφη". Είναι ο τρίτος αφιερωματικός τόμος στον ποιητή, που η υποδοχή του δημιουργεί αισιόδοξες διαθέσεις. Από παντού συνεχίζονται οι παραγγελίες (διάβαζε "ενδιαφέρον"). Βιβλιοπωλεία που άλλοτε αγόραζαν 2-3 αντίτυπα ζητούν τώρα 30. Εκδηλώσεις στην επαρχία που αφορούν τον Αλεξανδρινό και το έργο του θέλουν να εμφανίσουν και να πουλήσουν το αφιέρωμα.

Όμως, όπως συμβαίνει σε κάθε αφιέρωμα του ΔΕΝΤΡΟΥ, υπάρχουν πολλές (ισόποσες) σελίδες ποικίλης ύλης, επιλεγμένα κείμενα, μεταφρασμένης κυρίως λογοτεχνίας. Στο συγκεκριμένο τεύχος είδαμε ότι τα κείμενα αυτά ενδιέφεραν το ίδιο, ή και πολύ περισσότερο, από το αφιέρωμα, γιατί μολονότι κάθε προσωπική ματιά στον Καβάφη μπορεί να είναι μοναδική, οι αναγνώστες δεν παύουν να ενδιαφέρονται για το λεγόμενο δημιουργικό, λογοτεχνικό κείμενο (ποίηση, πεζογραφία).

Το ίδιο συμβαίνει με το επόμενο αφιέρωμα, που ως θέμα έχει την παραλογοτεχνία (με την έννοια του κειμένου που περνά άκριτα από την παρανάγνωση, ή ακόμα με την έννοια της παραλογοτεχνικής συμπεριφοράς, αναγνώσεις σε μπαλκόνια, στους δρόμους με ντουντούκες), ένας κανόνας "φανατικών για γράμματα" παιδιών που δεν φιλτράρεται από το χιούμορ και γίνεται συνθήκη ισοβαρής με την καίρια ανάγνωση και το αυστηρών προδιαγραφών πάθος γι αυτήν. Το προσεχές, λοιπόν, αυτό αφιέρωμα ακολουθούν εξαιρετικές σελίδες δημιουργικής λογοτεχνίας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: