Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

H άποψη του Ιησού


Μικρό απόσπασμα από το τελευταίο μυθιστόρημα

του Νόρμαν Μέιλερ Το Κατά Υιόν Ευαγγέλιο


Εκείνες τις ημέρες μόλις είχα φτάσει στη Ναζαρέτ, για να με βαφτίσει ο Ιωάννης στον Ιορδάνη ποταμό. Το Ευαγγέλιο του Μάρκου υποστηρίζει ότι όταν βγήκα από το νερό, άνοιξαν οι ουρανοί και είδα «να κατέρχεται το Άγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς». Μια δυνατή φωνή μού είπε: «Εσύ είσαι ο αγαπητός μου Υιός». Στη συνέχεια το Άγιο Πνεύμα με οδήγησε στην έρημο, όπου παρέμεινα σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες και δοκιμάστηκα από τον Σατανά.


Το Ευαγγέλιο του Μάρκου, το οποίο δεν θα τολμούσα να πω ότι είναι λανθασμένο, κάπως υπερβάλλει. Όσο για εκείνα του Ματθαίου, του Λουκά και του Ιωάννη, θα ήμουν ακόμα πιο επιφυλακτικός, καθότι αποδίδουν λόγια τα οποία ποτέ μου δεν πρόφερα και με έχουν περιγράψει ως ήπιο χαρακτήρα, ακόμα και όταν ήμουν έξαλλος. Οι αφηγήσεις τους γράφτηκαν πολλά χρόνια μετά το θάνατό μου και αρκούνται στο να επαναλαμβάνουν τα όσα τους είχαν αφηγηθεί κάποια ηλικιωμένα άτομα. Πολύ ηλικιωμένα. Δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί αυτές τις αφηγήσεις, έτσι όπως δεν μπορεί να στηριχτεί σε ένα δεντράκι που θα ξεριζωνόταν και θα παρασυρόταν μακριά, από τον αέρα.


Θέλω λοιπόν να ακουσθεί η άποψή μου. Σε όσους αναρωτηθούν πώς τα λόγια μου έφτασαν μέχρις εδώ, θα απαντούσα ότι πρέπει να θεωρηθεί σαν ένα μικρό θαύμα. (Έτσι κι αλλιώς το Ευαγγέλιό μου θα μιλάει για θαύματα). Γι’ αυτό δεν θα ήθελα να απομακρυνθώ πολύ από την αλήθεια. Ο Μάρκος, ο Ματθαίος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης προσπαθούσαν να αυξήσουν το ποίμνιό τους. Το ίδιο ισχύει και για τα Ευαγγέλια που έγραψαν άλλα πρόσωπα. Μερικά από αυτά απευθύνονταν μονάχα στους Ιουδαίους που είχαν την πρόθεση να με ακολουθήσουν μετά τον θάνατό μου. Εφόσον ο καθένας προσπαθούσε να ενδυναμώσει τη δική του Εκκλησία, πώς ήταν δυνατόν να μην μπερδέψει την αλήθεια με το ψέμα; Στη συνέχεια επικράτησε όλων αυτών μόνο μία Εκκλησία, η οποία επέλεξε τέσσερα Ευαγγέλια, καταδικάζοντας τα υπόλοιπα διότι είχαν σκεπάσει «θεία και άσπιλα λόγια» με «αναίσχυντα ψεύδη».


Είναι, πάντως, αλήθεια ότι και σα­ράντα αντί για τέσσερα να ήταν τα επιλεγμένα Ευαγγέλια, δεν θα έφταναν. Διότι μια αλήθεια παρούσα στο ένα, σίγουρα θα έχει θαφτεί στο άλλο. Αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν πρόκειται για μια απλή ιστορία, χωρίς εκπλήξεις. Είναι όμως αληθινή, τουλάχιστον από ό,τι μπορώ εγώ ο ίδιος να θυμηθώ.


ΝΟΡΜΑΝ ΜΕΪΛΕΡ


Απόδοση για το «Δ»: ΦΑΝΗ ΜΟΥΡΙΚΗ


Από το καινούριο τεύχος του Δέντρου, νο 171-172, που θα κυκλοφορήσει στα μέσα Οκτωβρίου.


Νόρμαν Μέιλερ (1923-2007) υπήρξε ένας από τους διασημότερους και πολυγραφότερους αμερικανούς συγγραφείς της γενιάς του. Το Κατά Υιόν Ευαγγέλιο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1997.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο αγγλικός τίτλος του αμερικανού συγγραφέα Νόρμαν Κίνγκσλεϊ Μέιλερ : The Gospel According to the Son.
DC

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε θερμά,Δημήτρη.

Κ.Μ.

Ανώνυμος είπε...

''Αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν πρόκειται για μια απλή ιστορία, χωρίς εκπλήξεις. Είναι όμως αληθινή, τουλάχιστον από ό,τι μπορώ εγώ ο ίδιος να θυμηθώ.''

Γι' αυτό οι λογοτέχνες είναι γοητευτικότεροι από τους ιστορικούς. Κάνουν τη μνήμη κριτήριο αλήθειας και όχι την αλήθεια κριτήριο της μνήμης τους. Έτσι γίνεται και αληθεύουν οι μύθοι. Πώς να το κάνουμε;
X.

Ανώνυμος είπε...

απλά πέρασα να πω ότι διαβάζω τη 'στενογραφία' στους -1C & με κάνει να ξεχνώ λίγο το κρύο. (λίγο. & κατά διαστήματα. το τσάι με κονιάκ βοηθάει επίσης.) & έτσι ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Ποιοί είναι οι δύο τελευταίοι αλληλογράφοι; Ποιος είναι που διαβάζει την "Στενογραφία" με -1 βαθμούς, και πού;
Διότι, ως γνωστόν, αναγνώσματα όπως η "Στενογραφία" έχουν γραφεί για εύκρατα μεσημβρινά κλίματα. Απαιτούν ήπιες συνθήκες και μέτρο. Όταν θα απαντηθεί το ερώτημα θα αποκαλύψω και γω την ταυτότητά μου.

Ανώνυμος είπε...

ο 'με -1 βαθμούς, και πού' επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος - άλλωστε είναι ανώνυμος, αν όχι & τυχάρπαστος. οι δε -1 βαθμοί είναι στα σύνορα γερμανίας-ολλανδίας - & επιθυμούν να παραμείνουν εδώ (τουλάχιστον για καναδυό μήνες ακόμη).

θα διαφωνήσω με την παρατήρηση για τα εύκρατα μεσημβρινά κλίματα - οι εύκρατες μεσημβρινές καταβολές στο χαρακτήρα του αναγνώστη φαίνεται να αρκούν.

...η σειρά σας να αποκαλύψετε την ταυτότητα σας...

Ανώνυμος είπε...

Να φωτίσω κάπως τον γρίφο; Υπάρχει πιθανότητα να είσαι ο Δημήτρης Κ. Το γεωγραφικό στίγμα που καταγράφεται ως τόπος διαμονής με οδηγεί εκεί.
Ο προηγούμενος όμως αλληλογράφος;

Κ.Μαυρουδής

Ανώνυμος είπε...

Ο προηγούμενος επισκέπτης που επιθυμεί να παραμείνει γνωστός ως άγνωστος Χ έρχεται επίσης από τον βορρά. Διαμένει μακριούτσικα από τον Βόρειο Πόλο, αλλά όχι πολύ νοτιότερα από τον Αρκτικό Κύκλο. Κι όμως χάρη στην αύρα που πνέει από το Μεξικό ο χειμώνας που τον φιλοξενεί είναι μάλλον ήπιος, οπωσδήποτε ηπιότερος από τον χειμώνα που κυβερνά τα ολλανδογερμανικά σύνορα.
Χ.

Ανώνυμος είπε...

Θα έφερνε πολύ στον (μέσης περιόδου) Καλβίνο το να ήμουν όντως ο Δημήτρης Κ. - δηλαδή να λεγόμουν Δημήτρης Κ. - αλλά δεν. Αντίθετα, λέγομαι α.ζ. - ή αλλιώς άγνωστος Υ - & είμαι όντως άγνωστος. Το δε κρύο δεν φαίνεται να έχει τέτοια προβλήματα στην ονοματολογία που το αφορά: η θερμοκρασία έχει ανέβει, αλλά ο αέρας θερίζει. "Business" as usual.

Ανώνυμος είπε...

金盈谷,石城縣界公園,鴛鴦湖,大里天公廟,湯圍溝公園,大湖渡假,跑馬古道,北關農場,羅東夜市,香格里拉,梅嶺風景區,烏樹林,白河鎮,七股潟湖,海濱遊憩區,鱷魚王,南鯤鯓,七股鹽山,草山月世界,頑皮世界,烏山頭水庫,八角樓,武廟鹽水鎮,鹽水蜂炮,茂勝休閒,乳牛的家,馬沙溝,南元休閒農場,漆彈野戰營,登山步道,奮起湖景點,大坑登山步道,竹山遊憩公園,前山第一城,夫妻樹,德源襌寺,情人公園,嘉義農場,草蘭溪,曾文水庫,中華民俗村,綠盈牧場,森林,鄒族渡假村,天梯玉佛寺,福山植物園,太平山,明池森林遊樂區,棲蘭,海潮公園,代天府,桃源谷,烏石港,木屐博物館,白米社區,海水浴場,礁溪龍潭湖,竹山梯子吊橋,父不知子斷崖,文物博覽館,明湖水庫,目仔窯,七彩湖,雙十吊橋,雙龍瀑布,廣興紙寮,沙東宮,地震公園,觀光果園區,埔里溫泉